divendres, 8 de febrer del 2008

'Cuando la tierra se hace canto' dedica un programa especial dedicat al centenari d'Atahualpa Yupanqui


El programa d'actualitat llatinoamericana 'Cuando la tierra se hace canto' emetrà aquest dissabte, a les 8 del vespre, un especial dedicat al poeta i intèrpret Atahualpa Yupanqui, un dels més reconeguts folkloristes d'Argentina i de l'Amèrica Llatina. El passat 31 de gener es va complir el centenari del seu naixement.


El poeta va canviar de jove el seu nom verdader, Héctor Roberto Chavero, pel d'Atahualpa Yupanqui, assumint el seu significat 'el que viene de la tierra' i 'el que cuenta'. En un dels seus poemes, Don Alta afirma 'Nada resulta superior al destino del canto'. Va escriure més de 1.200 composicions, moltes de les quals van arribar a ser temes clàssics o inclús es van convertir en coples regulars. Precisament això, segons Atahualpa, és al màxim que pot arribar a fer un poeta i afirmava que 'lo que pierdes de fama, lo ganas de eternidad'.


Fill d'una basca i d'un 'criollo' empleat del ferrocarril, Atahualpa va néixer a Pergamino, província de Buenos Aires i sempre es va vincular amb les històries rurals de la seva terra. Més endavant, es va afincar amb la seva família a Tucumán, al nord del país. Allí va ingressar en un altre univers i va contactar amb els poemes i els ritmes nòrdics.


Als 18 anys, va tenir la seva primera incurssió a Buenos Aires. Els seus inicis no van ser fàcils, però finalment els seus poemes i, en particular, la seva forma d'interpretar-los acompanyat pel seu guitarra, o 'conversats' li van anar donant prestigi i el respecte que el va acompanyar en bona part de la seva vida personal i professional. Alguns dels seus temes rebelen un profund amor per la seva terra i un fort compromís social amb la seva gent.


La seva música, la seva veu i els seus poemes integraran aquesta evocació de 'Cuando la tierra se hace canto' a dom Atahualpa Yupanqui.


Espai conduït per Carlos Iaquinandi
Cuando la tierra se hace canto: Dissabtes, de 20:00 a 21:00 hores i dimecres a les 23:00 hores en reposició.