dijous, 25 de juny del 2009

Última emissió de la tertúlia 'De tot a Reus'



Punt 6 Ràdio emetrà aquest cap de setmana l'últim programa 'De tot a Reus' d'aquesta temporda, que s'ha realitzat gràcies al suport de l’Obra Social Caixa Sabadell, que li va atorgar un dels premis dels 35ens Premis Caixa Sabadell. Es tracta d’una tertúlia radiofònica setmanal adreçada a la comunitat immigrant de Reus i a la població autòctona, que s'emet tots els dissabtes, a les 14:00 h, i diumenges, a les 18:00 h. El proper 27 de juny s'emetrà un programa especial entre els participants per celebrar el final de la temporada.

Els tertulians que intervenen en els programes són alumnes de Bolívia, Romania, el Marroc, Costa Rica, el Brasil i Rússia, inscrits als cursos per a no catalanoparlants del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus.

Nous catalans que parlen en català

Els estudiants, d’edats diverses, es divideixen en dos grups que s’alternen cada quinze dies per parlar de temes relacionats amb la convivència ciutadana: habitatge, ofertes de feina, festes i costums, educació, oci, cuina, gustos musicals, relacions i amistat, entre d’altres, i s’estableix com a hàbit que el català sigui la llengua de comunicació entre ells.

Les tertúlies radiofòniques, moderades per Sílvia Sagalà, es graven amb anterioritat els dissabtes al matí i surten en antena el dissabte a les 14 h. El programa es reemet l’endemà diumenge a les 18 h. L’espai setmanal es pot seguir al Baix Camp, al Tarragonès i a l’Alt Camp pel 99.8 FM o a tot arreu a través de www.punt6radio.cat.

Trencar tòpics sobre els usos lingüístics

La moderadora Sílvia Sagalà ha destacat que l’experiència “serveix per trencar els tòpics sobre l’ús del català per part dels immigrants davant dels propis oients autòctons” i hi afegeix que “la tertúlia també serveix perquè es coneguin entre ells i perquè es relacionin millor amb nosaltres”.

Per la seva banda, el director de la ràdio local de Reus, Josep Cartanyà, ha afirmat que “ja fa anys la població nouvinguda a la ciutat participa en diversos programes de la casa, però si no es compta amb un suport com el que hem tingut de Caixa Sabadell, els objectius no es veuen del tot assolits”.

L’emissió del programa de Punt 6 Ràdio també ha coincidit amb l’any de celebració del 20è aniversari del CNL de Reus. L’espai radiofònic s’ha afegit com una eina més del programa Voluntariat per la llengua que s’impulsa en l’àmbit nacional.

Dissabtes a les 14:00 h i diumenges a les 18:00 h